Start

edit SideBar

Översiktsplan2013

På denna skiss så är de fasta bäddarna 5m långa och 1,2 m breda. Tanken att inte bara göra långa bäddar är för att lätt kunna gå emellan. Annars är det lätt att vilja ta en genväg över bäddarna och så förstörs dem.. Så i detta exempel är det en 7årig växtföljd och bäddarna är sammanlagt 10 meter långa. De kan ju göras kortare eller längre.. Fler eller färre. Men jag tror att riktningen är bra.

I denna skiss har jag tagit hänsyn till Marks tankar om att göra breda gångar för att lätt komma mellan med olika redskap.

Har också placerat några bäddar över sitt/samlingsplatsen för mer perenna grödor, eller vad folk vil ha. Sittplatsen är bara ett ungefärligt område, tänkt för sittyta, kanske plantera bärbuskar omkring, blommor, örter och annat..

Ytan för potatislandet är 200m2. Det är vad vi tror krävs för det utsäde som finns. Bl.a flera sorter från Turpeinen (sena sorter) men också nån sort från Raggården.

Så har vi ju mycket bondbönor också som kräver ett eget litet land. Och majs, visst beställde vi majs? Kanske kan fungera lite som vindskydd också.

Kompostlimporna placerade vi intill 'infiltrationsbädden' och bakom dem vore det bra med något vindskydd. Marcus hade ju en del jordärtskockor, de kanske kan fungera som vindskydd.

Högst upp är där det går att köra in med maskiner, vi tänkte att det kan bli en bra plats för avlastning, ensilage, gödsel och annat. Och kanske bra att sätta solrosor eller något annat högt så grannarna ovanför inte störs..

Vill bara säga att den växtföljd som vi utgått från är Tillsammansodlingen i Mölndals 7åriga växtföljd. Så detta år börjar vi med nr 1 högst upp mot sittplatsen, och nr 7 ligger längst ner.

Växtföljden är planerad såhär:

1. Flockblommiga. (mindre näringskrävande)
palsternacka, persiljerot, koriander, persilja, morot,

2. Baljväxter (näringsgivande)
störböna, borlottiböna, sockerärt.

3. Gurkväxter (näringskrävande)
sommar- och vintersquash, frilandsgurka (visst beställde vi det?)

4. Målleväxter / Sallat (måttligt näringskrävande)
rödbeta, gulbeta, praktsmålla, mangold, spenat

5. Lökväxter (mindre krävande)
salladslök, gul och röd lök.
purjolök är eg. mer näringskrävande men kanske ok ändå?

6. Gröngödsling (näringsgivande)

7. Kålväxter (näringskrävande)
rödkål, grönkål, brysselkål, spetskål, blomkål, broccoli, svartkål, majrova, daikon, kålrabbi, salladskål, asiatiska bladgrönsaker.

Det är ju ganska ojämn fördelning när det gäller innehållet, ex är ju kålbädden överfylld...! Detta är något att fundera över.
Det vore också bra att få en aning om ungefär hur mycket som förkultiverats av de olika grödorna. Det finns ju ett A4 block hemma hos kollektivet på Korslid där det skrivits upp vem som förkultiverar vad, men inte hur mycket... Kanske kan ni som förkultiverar hemma maila mig om ungefär hur mycket plantor ni har så kan jag sammanställa. Om inte någon har ett annat förslag.

Maja började som sagt dubbelgräva bädd nr 3 där det ska vara Gurkväxter. I de övriga bäddarna är det att börja grepa och rensa. Gödseln vi fick från Sven-Olof är ju väldigt färsk så jag tror vi ska vara försiktiga med att dubbelgräva bäddarna som kommer innehålla grödor med djupare rötter så att de inte bränns av gödslet.

Tänker att jag vill mäta ut resten av bäddarna imorgon, nu är det ju bara 1x5 meters bäddar. Tanken var ju att vi skulle ha 2 bäddar x 5m i varje följd. Om det är nån som har ett blått eller annat färgrikt snöre så ta gärna med det imorgon. Det som nu finns kvar på odlingen är brunt och lätt att snubbla på...