Start

edit SideBar

Odlingmöten2018

11 jan. Cafe Olivia.
Eva-lo, Barbro B, Anton, Lena S, Marcus

Lite fria tankar omkring vad vi vill odla i år:

  • Lök, purjo, schalottenlök, mer persilja, rotselleri, fänkål, grön- och svartkål, broccoli av samma typ som 2017, sommarsquash (grön rak), vintersquash (butternut), små gröna gurkor, mer sallader i olika färger (samodla lök & sallat? - Lena har läst en artikel om det). Kolla av vad vi har kvar för frön och skriv det här
  • Testa några pallkragar för sallat?
  • Mer bär, dela hallonen, plantera jordgubbar etc.
  • Ansvar för egen bädd? Vi pratade om att i år testa det vi pratat om förut, att vi får ett eget ansvar för en bädd/gröda. Detta för att inte stå rådvill med en hel odling att se över om en. Det behöver förmodligen bli grupper för de olika bäddarna. Vi utgår från eget intresse och har redan några förslag:

Eva-lo: Persilja/grönkål (7 väst + 4 väst)
Lena S: Rotselleri (7 öst)
Barbro B: Blommor, bär
Marcus: Bönor/ärtor, squash (3 väst/öst, 5 väst/öst)

  • Köpa in tunnlar och starkare nät för kålen (och ev mangolden?)

25 jan café olivia
Ann-sofi, Barbro B, Barbro K, Anton, Lena S, Kerstin, Mia Khyana, Lisa Å, Paula, Marcus

Pratar om att i år försöka testa det vi pratat om tidigare, att personligen ta mer omsorg för vissa bäddar/grödor. Personligen kommer inte innebära 'själv' utan då vi är så många så kommer det antagligen bli flera personer som delar på omsorden om bädden. Vi gick så igenom om vi hade några speiella grödor/bäddar som vi ville testa med i år. Nedan kommer några förslag som kom upp:
Mia: Stjälkselleri
Lena S : Rotselleri, blommor
Anton: Sallat, Asiatiska blad, minimajs
Paula: Pepparrot
Barbro K: Betor
Barbro B: Bärbuskar, blommor
Kerstin: Asiatiska blad, minimajs
Annsofie: Lök från frö
Marcus: Bönor/ärtor, squash

Vi pratade om att göra ordentliga skydd för kålen. Kanske köpa bågar för att kunna göra tunnlar med nät. Jag har inte hittat några tillräckligt höga och stora tunnlar utan antar att vi får bygga dem själva, men med bra nät. Elrör eller vattenrör som är fästa i bitar av armeringsjärn kan gå bra.

Pallkragar kan bli speiallodlingar där vi har saker under extra uppsikt och sådant som det finns mindre plats för i bäddarna (pga växelodling och att inte alla skiften är lika stora). Sallat är på förslag tex. Lena S har siktat pallkragar i bovallstrand.

Vidare sade vi att det vore fint att använda raketugn + en större stekpanna för matlagning tillsammans på plats. Kanske bygga upp en enkel i sten?

en kort lista på växter vi önskar:
Purjolök
Jordgubbar (köpa plantor?)
Svart/grönkål
Ärtor
Endive (anton)
Rosenskära
Luktärtor
Tobaksblommor (marcus har frö)
Sallt 'Nova' & röd spetskål (Lena J. önskan)